PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Het Gala van de Gouden K’s 2023 ★

zaterdag 20 januari 2024Sportpaleis Merksem

Het
Foto: Jokko

42,6 euro kost de VRT de Vlaming. Kunnen we vanaf nu afspreken dat de VRT telkens er geboerd, gescheten, of gekotst wordt of een uitdrukking als ‘O My God’ en ‘kapot goed’ te horen is op Ketnet dat bedrag teruggestort wordt op het rekeningnummer van ondergetekende? Want de jongerenzender van de VRT drijft steeds meer weg naar een plat commerciële zender (met behoorlijk wat verwijzingen naar tv programma’s die nog moeten uitgezonden worden o.a. op VRT 1 voelde dit Gala van de Gouden K’s gewoon te vaak aan als platte product placement) waar het niveau nihil is.

Het begon al vooraan het Gala van de Gouden K’s toen de ster van het jaar uitgereikt werd. Een Ketnetter uit het publiek werd gezocht en gevonden die het beste kon boeren. Zij mocht mee met Dina Tersago de Gouden K uitreiken aan wie het beste van al vorig jaar geboerd heeft: Pommelien Thijs. ‘Goed geboerd zeg!’ mocht ze dan wel als ietwat bedenkelijk compliment geven aan de jongere, als die uitdrukking figuurlijk van tel is op één iemand die in het Sportpaleis aanwezig was, dan was het wel de zangeres van ‘Erop of eronder’ waarmee ze de show afsloot. Zelf heeft Pommelien ondertussen namelijk 13 Gouden K’s gewonnen inclusief die van #LikeMe wat een absoluut record is.  

Wellicht omdat ze geen zin had om straks in het eindejaarsoverzicht te geraken van Xander De Ryckes ‘Houdt het voor bekeken’ paste zelfs Steffi Mercie voor het aanbod om even live een boer te laten horen op tv. Als Ketnet zo gezakt is qua niveau dat zelfs een influencer als Steffi ‘neen, dank u Merci‘ zegt en niet meegaat in zo’n bijzonder laag showelement, moet je je dringend vragen stellen, denken we dan. Of dat allemaal nog niet genoeg was, mochten de Ketnetters iets later ‘K’ uitroepen wat leidde tot een vol Sportpaleis dat ‘kaka’ uitriep. ‘Man. Man. Man. Miserie. Miserie. Miserie.’ kwam er FC De Kampioenengewijs in ons op. Zo érg is het dus blijkbaar gesteld met de massamedia en hun scoringsdrang dat wij onze voetjes naar boven doen zodat het niveau kan passeren…

Camille bleek tijdens het Gala van de Gouden K’s dé loser van de avond. We hebben zo met haar te doen! – wie had dat ooit durven denken? - dat we na de award voor meest opportunistische artieste van 2023 die we zouden uitreiken aan Pommelien Thijs, ook een voor Loser van het jaar in het leven willen roepen. Die zou dan meteen naar Camille kunnen gaan zodat ze toch niet met lege handen naar huis zou gaan. Want het ziet er niet meteen naar uit dat ze tijdens de Mia’s straks beter gaat doen dan op het Gala van de Gouden K’s…

Nog een tenenkrullend moment tijdens de awardshow tekenden we op toen Sander Gillis en Steven van Herreweghe voluit de kaart van ageisme trokken en de draak staken met gepensioneerden, alle clichés daarbij bovenhalend in een sketch die to-taal niet grappig was. Hoe zielig was dat! En dan hebben we het nog niet over de bedenkelijke bindtekst die we later te horen kregen tijdens de show van een of andere nitwit : ‘Opa’s en oma’s en alle andere oude rotte zielen.’

Het muzikale dieptepunt van de avond tekenden we op toen Megane, Liandra en Vincent ‘Merci #LikeMe’ zongen en daarmee de jongerencast uitwuifden. Gelukkig kregen we daarna échte (musical)zangers te horen met Ann Van den Broeck, Gunther Levi en Hugo Sigal. Francisco Schuster bewees dan weer met zijn Dua Lipa-cover van ‘Dance the night’ uit Barbie dat het Engels beter bij zijn stemtimbre past dan het Nederlands. Tijdens de performance van Gustaph waren we dan weer eventjes verward. Was zijn outfit nu geïnspireerd op Bumba of andersom?

Qua presentatieskills staken Gloria en Sarah overigens met kop en schouders boven de rest uit tijdens dit Gala van de Gouden K’s. Grappig maar ook kritisch naar de showbizzsector toe was het Droomfabriekmoment toen een reeks kinderen een high 5 of knuffel mochten geven aan Camille op het podium. Het was bandwerk dat we te zien kregen, wat ook eigenlijk gewoon het geval is bij meet and greets en packages bij concerten. Aaron Blommaert won de Gouden K voor Held van het jaar en daar bleken de Helden het niet mee eens. Zij begonnen, verwijzend naar het voorval tijdens de openingsshow van het Vlaamse luik van het Europees voorzitterschap, te protesteren met vlaggen en spandoeken en lieten zo even fijntjes weten aan de kijkers dat zij al 10 jaar helden zijn.

Sarah Mouhamou, die een girl crush voor Camille voelt - dat treft want Sarah is al enkele jaren onze Ketnetcrush (terwijl we Zita Wauters’ hese stem al even sexy vinden als die van haar vader in ‘Daar gaat ze’) - vond het belangrijk om de Ketnetters mee te geven dat zij en haar collega’s een duurzame outfit droegen. Zelf was die van haar samengesteld uit verschillende t shirts wist ze. Het was trouwens lang niet het enige dat gerecycleerd werd tijdens het Gala van de Gouden K’s. Het ganse podium en de ledschermen deden vorig weekend namelijk al dienst voor #LikeMe the final concert. Of hoe de VRT op deze manier haar bijdrage levert aan de circulaire economie. Met wat geluk volgt er volgend jaar géén Gala van de Gouden K’s in het Sportpaleis en wordt die van dit jaar heruitgezonden. Dat is één, véél beter voor het milieu, en twee, nog budgetvriendelijk ook.

< Bert Hertogs >

De winnaars:

  • Ketnet-programma: #LikeMe
  • Ketnet-ster: Pommelien Thijs in #LikeMe
  • Ketnet-moment: Sander neemt afscheid als Ketnet-wrapper
  • Familieprogramma: The Masked Singer
  • Held: Aaron Blommaert wint The Masked Singer
  • Song: Pommelien Thijs – Erop of eronder
  • Artiest: Pommelien Thijs
  • Online ster: Timon Verbeeck
  • Online kanaal: @Karrewiet
  • Outfit van de avond: Bert De Kock


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter